botafe.pl

Portal ogólnotematyczny

jaki miód wybrać
Lifestyle Zdrowie

Jaki miód wybrać – praktyczny poradnik

Miód na całym świece ceniony jest za swoje niezwykłe wartości odżywcze, lecz również lecznicze. I choć z pewnością każdy próbował go przynajmniej raz w życiu, to jednak nie każdy wie, że na rynku znajduje się więcej, niż tylko jedna jego wersja. Jaki miód wybrać, aby był on możliwie jak najlepszy?

Jaka barwa miodu?

Podstawową cechą charakterystyczną poszczególnych rodzajów miodu jest ich kolor. W zależności od tego, z jakiego pochodzą kraju, czy też, jakie konkretnie są ich rodzaje, miody mogą przyjmować różne barwy. Dla uproszczenia jednak miód podzielony jest na dwie kategorie, czyli na miody jasne oraz ciemne.
Jak jednak kolor miodu przekłada się na jego rodzaj? Jeśli kupujemy miód jasny, to z całą pewnością będzie to wersja nektarowa. Jeśli natomiast będzie on posiadał ciemniejszą barwę, to najpewniej będzie to miód spadziowy.

Najpopularniejsze rodzaje miodów

Jeśli chce się precyzyjnie dobrać rodzaj miodu pod kątem jego smaku, lecz przede wszystkim właściwości leczniczych, warto poznać wszystkie najpopularniejsze rodzaje. Jak więc przedstawiają się i czym się charakteryzują poszczególne rodzaje miodów?
Nie da się ukryć, że tym szczególnie popularnym jest miód lipowy. Posiada on charakterystyczną, bursztynową barwę. Dzięki temu, że produkowany jest z pyłków lipy, cechuje się naprawdę wyjątkowym, słodkim smakiem i przyjemnym zapachem. Jeśli chodzi o jego działanie lecznicze, to od lat stosowany jest jako doskonały środek antybakteryjny i używany w przypadku przeziębień. Co więcej, cechuje się on pozytywnym działaniem na układ nerwowy, co sprawia, że często wykorzystywany jest do leczenia np. bezsenności.

Drugim również popularnym rodzajem miodu jest wersja akacjowa. Cechuje się bezbarwną, wręcz przezroczystą strukturą, a także delikatnym kwiatowym zapachem. Jeśli chodzi o właściwości lecznicze i odżywcze, to w swoim składzie zawiera ogromne ilości mikroelementów, a także witamin z grupy B. W odróżnieniu od innych rodzajów miodu wersja akacjowa cechuje się wysoką aktywnością antybiotyczną.
Ostatnim z często spotykanych rodzajów miodu, jest wersja gryczana. Cechuje się ona bardzo charakterystyczną, ciemno herbacianą barwą, a także ostrym, dla wielu osób nieprzyjemnym smakiem. Jest to miód szczególnie mocno polecany osobom cierpiącym na chorobę wieńcową, ponieważ w doskonały sposób jest w stanie oczyszczać naczynia krwionośne. Sprzyja również leczeniu nadciśnienia tętniczego. Jest to miód potrafiący przyśpieszyć gojenie ran, a także pomagający szybko uporać się z licznymi stanami zapalnymi w organizmie.